Miksi sinulla on nurmikko?

Sain edelliseen blogitekstiini liittyen kommentin, että eihän päätöksiä tehdä siltä pohjalta miltä asia tuntuu. Miksi sinulla on pihallasi nurmikko? Voi olla että asut kerrostalossa ja et silloin ole ollut päättämässä suoranaisesti nurmikosta, mutta siellä se on. Omakotitalossa asuvilla on nurmikko. Miksi?

Hassu juttu. Matti ja Maija suunnittelevat taloa, niin pihalle suunnitellaan nurmikko ja istutuksia. Miksi nurmikko? Nurmikot ovat kauniita sanoo Maija. Matti kyllä saattaa jo kirota mielessään miettiessään kaikkia niitä lauantaita, jotka kuluvat nurmikon ajamisessa. Saattaapa hän yrittää vaikuttaa suunnitelmaankin niin että ruohonleikkurilla väisteltäviä istutuksia olisi mahdollisimman vähän. Nurmikkoa ei kumminkaan jätetä tekemättä. Miksi? Ranskalaiset ja englantilaiset aristokraatit halusivat linnojensa pihalle nurmikon keskiajan lopulla statussymboliksi osoittamaan kuinka rikkaita ja mahtavia he olivat. Nurmikosta tuli vallan ja vaurauden symboli. Maailman muuttuessa kahdeksannentoista vuosisadan porvaristo otti nurmikon omakseen ja hissukseen keskiluokan vaurastuessa myös nurmikko keskiluokkaistui, kunnes nurmikosta on tullut itsestäänselvyys.

Siksi Matti viettää kesälauantait ruohonleikkurin pärinässä. Tosin robotisaatio on iskenyt tähänkin. Kuten jo aiemmin kirjoitin töistä, jotka voidaan antaa koneiden tehtäväksi, annetaan varmasti. Siksi yhä useammalla nurmikolla ruohon leikkaa robottiruohonleikkuri. Harva on silti kyseenalaistanut nurmikon.

Seuraavan kerran kun teet päätöstä, muista tarina nurmikoista ja käytä vaikka viiden miksi-kysymyksen tekniikkaa. Se on tekniikkana yksinkertainen. Kysytään vain viisi kertaa miksi kysymys. Esimerkkinä vaikka se, että yritys on saanut paljon reklamaatioita. Perinteinen tapa on tehdä päätös satsata vaikkapa laatuun enemmän. Päätetään siis tehdä nurmikko. Toinen tapa on kysyä viisi miksi-kysymystä:

  1. Miksi olemme saaneet paljon reklamaatioita?
    Vastaus: Toimitukset ovat olleet myöhässä.
  2. Miksi toimitukset ovat olleet myöhässä?
    Vastaus: Tuotanto ei ole pystynyt tekemään kaikkia tilauksia.
  3. Miksi tuotanto ei ole pystynyt tekemään kaikkia tilauksia.
    Vastaus: Tilauksia on enemmän kuin kapasiteettiä.
  4. Miksi tilauksia on enemmän kuin kapasiteettia?
    Vastaus: Myynti ei tiedä tai näe mistään mikä tuotannossa on tilanne.
  5. Miksi myynti ei tiedä tai näe mistään tuotannon tilaa?
    Vastaus: Ei ole mitään järjestelmää tai prosessia, joka tuottaisi tiedon.

Mitä tehdään? Myynnin täytyy nähdä tuotannon tilanne, jotta se pystyy myymään realistisilla toimitusajoilla ja pitämään lupauksensa asiakkaille.